Thursday, June 2, 2011

SUPPORT MUSLIM BUSINESS & PRODUCT

Kalau orang muslim tak support perniagaan dan produk  orang muslim SAPA LAGI?
 
Kat bawah ni senarai produk dan perniagaan orang muslim yang kita orang tahu dan kongsikan untuk rujukan anda semua. ( Untuk area Subang Jaya & Lembah Klang )
 
 
  1. Bengkel Kita – Pusat Servis & Repair Kereta.- Subang Perdana
- Bagi mereka yang tinggal area Subang boleh cuba servis kereta di Bengkel Kita
   ni.  
 
  1. Utama Optometrist – Kedai Cermin Mata
-  Dia orang ni ada a few branch kat Lembah Klang
 
  1. HPA
- Antara produk keluaran HPA ni : - Kopi, teh,  sabun mandi, sabun basuh baju &       pinggan, syampoo, ubat gigi, berus gigi, jus-jus, produk kecantikan, tepung gandum, madu dan pelbagai lagi. Kebanyakan produk berasaskan herba.
So kalau selama ni setiap bulan membeli barangan dapur di pasaraya-pasaraya besar, apakata bertukar ke HPA.
 
4.   Kindergarten – English Medium
       - Dzul Iman, Genius Aulad, Little Caliph etc

5.   Mydin Hypermarket
- Macam-macam ada dan almost semua barang ada di Mydin ni

6.      World Travel Ambassador Sdn. Bhd – Travel Agent

Selalu yang menjadi isu bila kita nak support perniagaan orang muslim harga yang mahal berbanding peniaga non-muslim. Satu lagi peniaga muslim tak boleh nak lebih kurang sikit though kita tahu peniaga non muslim walaupun dia orang selalu mudah bagi discount tapi actually they already include the discount inside their margin.

Kepada peniaga-peniaga muslim ni, perlu diingatkan beza antara perniagaan islam dengan perniagaan bukan cara islam adalah BERKAT. Walaupun perniagaan kita mungkin memberi pulangan yang kurang tapi yang nak menjaminkan perniagaan terus berkekalan adalah bukan keuntungan tapi BERKAT.

Dalam keadaaan sekarang boleh dikatakan semua barang naik harga. Kita patut tahu ini semua agenda perniagaan cara kapitalis yang cuba sedaya upaya mencari idea atau create isu semata – mata nak menghalalkan  kenaikan harga barang. Kita peniaga muslim jangan terikut-ikut dengan cara mereka ini. Kita berniaga bukan untuk keuntungan semata-mata tapi berniaga kerana ALLAH untuk manfaat semua.

No comments:

Post a Comment