Thursday, July 22, 2010

DOA HEBAT

DOA YG DIAJAR RASULULLAH S.A.W

Ya Haiyyum, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan.
Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini
kepadaku walaupun sekelip mata
(Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Albani).

AMALKAN

Wednesday, July 14, 2010

Laparoscopic Cystectomy = Insaf dan Syukur

Tika dan saat ini saya berada di wad no 143A..untuk rekod ini adalah kali ke 5 pengalaman admitted. Kali pertama masa form 5, penyakit batuk berpanjangan

Kali kedua bleeding masa ngandung anak sulung kami, kali ketiga bersalin anak sulung, kali keempat bersalin anak kedua.

Kali kelima ni operation laparoscopic cystectomy - buang cyst..actually nak dijadikan cerita..suami tak sihat 3 minggu lepas..bawak suami medical check up saya pulak yang kena bedah..hehehe..masa consult doctor yang merawat suami doctor advice saya buat ujian pep smear so saya pun langsung buat ujian pep smear pada hari yg sama..doc scan perut dan dapati ada cyst dalam perut saya sebesar 7cm

Pada 12hb hari Isnin lepas saya pun selamat buat pembedahan buang cyst ni..dalam cyst tu ada rambut lah gigi lah..hehehe pelik tapi benar

Dan bila ditebuk perut saya ni doc dapati bukan saja cyst tapi ada banyak lagi penyakit dan jangkitan kat dalam badan saya ni. Kedua-dua tiub saya tersumbat dan limpa pun ada jangkitan. Doc cakap jangkitan yang kat limpa jenis "silent infection" yang boleh create macam-macam masalah lagi kat badan saya ni.

Alhamdulillah semua penyakit yang dikesan boleh dirawat dan alhamdulillah doc dapat kesan semua penyakit dan jangkitan. Kalau tak mesti masa penyakit dah teruk baru nak detect dan mungkin masa tu mungkin agak sukar dirawat..nauzubillah

Macam cyst yang ada kat dalam perut saya langsung takdak rasa sakit atau tanda-tanda lain yang meragukan.Doctor pun cakap memang selalu kes-kes contoh cancer pelvik selalunya hanya dapat kesan masa stage dah teruk dah.

So kita orang perempuan ni kena regularly buat medical check up..

Bila kat hospital ni mulalah rasa keinsafan dan syukur yang amat sangat

Insaf sebab kita masih diberi peluang untuk meneruskan kehidupan ni..Walaupun diuji dengan sakit tapi masih sakit yang masih boleh dirawat dan dapat disembuhkan..Bayangkan kalau diuji dengan penyakit yang tak ada rawatan atau sukar untuk sembuh

Syukur dapat dirawat dengan segala kemudahan dan peralatan yang lengkap kat hospital ini..Bayangkan mereka yang sakit tapi tak berpeluang untuk dirawat dengan sempurna..kurang kemudahan dan peralatan...macam saudara kita di Palestin yang dibedah tanpa ubat bius..ubat-ubatan yang kurang dan pelbagai masalah lagi..

Saya berdoa agar rasa insaf dan syukur ini tidak hanya waktu sakit atau susah tapi kita hendaklah senantiasa menghargai dan mensyukuri setiap apa yang berlaku dalam hidup kita..waktu susah atau senang..

Insyaallah besok doctor cakap dah boleh balik.dah tak sabar nak balik sebab nak tengok cd procedur laparoscopic cystectomy buang cyst saya ni

Last but not least untuk entry kali ni saya nak menyeru semua agar senantiasa mengamal gaya hidup yang sihat dan selalulah buat pemeriksaan kesihatan

Sent from my BlackBerry® smartphone

Sunday, July 11, 2010

Superb - Insya Allah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way
Insya Allah
Insya Allah we`ll find the way

Tuesday, July 6, 2010

Take A Pits Stop

Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan

Seluruh tubuh akan menggigil
Terbujur badan dan kedinginan

Tak ada lagi gunanya harta
Kawan karib sanak saudara

Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela diri

Janganlah mahu dikenang-kenang
Engkau digelar manusia agung

Sedarlah diri tahu diuntung
Sebelum masa keranda diusung

Datang masanya insaflah diri
Selimut putih pembalut badan

Tinggal semua yang dikasihi
Berbaktilah hidup sepanjang zaman